... Og de drog ud i verden!

Bor du i Danmark, er dine forfædre næppe udvandret til det store udland. Med mindre de - som mine - gjorde det i deres alderdom, hvor næste generation blev herhjemme! Nuvel, udvandrede slægtninge er ofte søskende til direkte forfædre, men ikke desto mindre er det spændende eventyrlige fortællinger, som jeg har lavet en liste om og herefter en liste over den eksisterende faglitteratur om emnet.


Amerika (USA og Canada)

Anesen, Niels: En vendelbo rejser ud

Forfatteren (1896-1967) fortæller om sine oplevelser, da han som ung tog arbejde i Canada og derefter rejste rundt i USA.

Bertelsen, John: Uønsket i Danmark - bortsendt til Amerika

Historien om anbragte, der udstyret med enkeltbillet blev sendt fra Anstalten ved Sakskøbing til Amerika i perioden 1867-1930

Friis, Thorvald: Erindringer og fortællinger: om nybyggertiden i Amerika 1889-1897

Erindringer, nedskrevet omkring 1900-tallet, om rejsen som 18-årig til Okanogan i den nordvestlige del af USA, livet derovre og hjemkomsten til Danmark i 1897. Indholder desuden to nybyggerberetninger

Gørding, Niels: Fra marsken til prærien: Niels Gørdings erindringer fra Allerup i Vestjylland og Regina i Saskatchewan

Niels Gørdings (1884-1972) erindringer om hans og hans kærestes rejse i 1908 til USA, deres bosættelse i 1911 på en farm i Saskatchewan i Canada og deres liv samt arbejde til de lægger op i 1944

Hess-Larsen, Paul: Som årene gik

Forfatterens beretning om sine år i Canada i 1920-30'erne, hvor han prøvede lidt af hvert: fra cowboy og agerdyrker til jernbanebums og medhjælper i en golfklub.

Olsen, Samuel: Min tid i Canada

Forfatterens beretning om sine år i Canada i 1920-30'erne, hvor han prøvede lidt af hvert: fra cowboy og agerdyrker til jernbanebums og medhjælper i en golfklub.

Petersen, Peter S.: Peter S. Petersens erindringer

Forfatterens (1861-1953) erindringer om de første 25 år som nybygger nær byen Dannebrog i Nebraska i årene 1871-1895.

Routley, Anne-Grethe L.: "Over there": dansk i Amerika

Gennem uddrag af bl.a. breve, dagbøger og erindringer beskrives den danske emigration til USA og Canada 1870-1920, årsagerne til emigrationen samt emigranternes hverdagsliv og oplevelser

Royce, Sarah: Sarah Royce of rejse mod vest

Guldfeberen i 1849, og rejsen gennem Amerika med naturen, sygdomme og indianere som faremomenter samt forfatterens tilværelse i forskellige guldgraverbyer.

Sønnichsen, Ole: Rejsen til Amerika (1: Drømmen om et nyt liv; 2: Jagten på lykke)

Fantastiske faktuelle bøger fra 2013, der skildrer alt om udvandringen fra Danmark til USA helt fra forholdene hjemme i Danmark og turen over Atlanten til livet i det nye hjemland og danske skæbner.


Sydamerika

Kjær, Gunnar: Landet bag hav: om Argentina og om danskere og deres efterkommere i Argentina


Møller, Erik Dybdal: Danskere som indvandrere: det dansk-argentinske eksempel

Danskere til Argentina 1870-1930 og deres præg på landet


Australien og New Zealand

Bender, Henning: Danish emigration to New Zealand

Oversigt for danske emigranter, 1990


Øvrige

Andersen, Jens Peder: Mine 38 år i Rusland 1885-1923

Der var også nogle som emigrerede østpå. Jens tog fra Lolland til Rusland og skrev dagbog/erindringer, som blev samlet til en bog senere hen. Fantastisk og forfærdeligt at læse om forholdene for ham og familien i øst.

Jønsson, Jesper Bosse m.fl.: Guldgraveren: danskeren der fandt kong Salomons miner

Beretning om den danske guldgraver Robert Andersens (1851-1945) eventyrlige liv som guldgraver i USA, Canada, Australien og Afrika hvor han søgte, og mente at have fundet, Kong Salomons miner. Han blev undervejs stor minebesidder og vendte hjem til Danmark i 1910 som en velhavende mand.

Neergaard, Inge-Lise: Vi kom fra Danmark

En række biografier over danskere, der er begravet på den protestantiske kirkegård i Rom.

Pedersen, Erik Helmer: Pionererne

Skildring af de ca. 100.000 danskere, der i perioden efter 1850 udvandrede til fjerne egne som f. eks. Kina, Japan, Sydøstasien, Australien og Afrika